Pastikan sambal dari kedua bahan
A dan B dimasak dahulu kemudian dipecahkan
untuk dijadikan bahan untuk membuat kuah mi
dan tumisan mi siam.
Tarikh: 30 Jun 2013
Waktu memasak: 45 minit
Saiz hidangan: 10 orang
BAHAN-BAHAN:
A) BAHAN SAMBAL:
BAHAN A (KISAR):
- 500gm udang
- 30 tangkai cili kering |direndam dengan
- air panas hingga lembut
- 20 biji bawang kecil
- 8 ulas bawang putih
- 1 sudu teh taucu |dicuci bersih
- 1 sudu makan belacan | (kisar halus kesemua bahan dengan stok udang)
BAHAN B:
- 100ml santan pekat
- 3 keping tauhu |dipotong dadu kecil
- 1 sudu teh asam |diramas dengan sedikit air
- 3 sudu makan minyak masak
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KUAH MI:
- 6 biji bawang putih |dikisar halus
- 3 sudu makan rempah sambal (yang dimasak tadi)
- 180gm taucu |dicuci hingga hilang masinnya
- 1 sudu makan asam jawa|dibancuh dengan air
- 2 sudu makan gula
Bahan Mi:
- 1kg mi laksa
- 1/2kg tauge | dibersih, dicuci dan ditos
- 50gm kucai | dibersih, dicuci dan ditos
- 3sm panjang
- 10 biji limau kasturi |dibelah dua
- 1 bahagian sambal yang diketepikan
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat sambalnya, tumiskan minyak dan santan hingga menjadi tahi minyak dan kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar dan biarkan hingga naik aromanya.
3. Kemudian masukkan udang, tauhu, gula, garam dan air asam secukup rasa. Gaulkan rata.
4. Kacau rata dan biarkan masak hingga mendidih dan pekat.
5. Ambil 3 sudu makan sambal dan ketepikan untuk membuat kuah mi.
Lebihan sambal di dalam kuali dibahagikan dua, satu bahagian dijadikan
sambal dan satu bahagian lagi digoreng dengan mi.
6. Untuk kuahnya, satukan semua bahan (termasuk sambal yang ditumis) di dalam periuk dan biarkan mendidih dan angkat.
7. Untuk membuat mi pula, masukkan satu bahagian sambal yang diketepikan tadi ke dalam kuali dan panaskan.
8. Masukkan 1/2 bahagian tauge bersama kucau dan gaulkan hingga rata.
Akhir sekali masukkan mi, garam dan juga lebihan tauge dan kucai. Kaub
balikkan dan angkat. Hidangkan mi bersama kuahnya dan juga sedikit
sambal.
No comments:
Post a Comment