Resepi: Resep Masakan Online
Olahan : UDA
Bahan isi:
2 keping dada ayam (dipotong dadu)
1 biji bawang holland (didadu)
2 biji bawang putih (dicincang)
sedikit carrot (didadu)
2 batang kacang panjang(didadu)
sedikit daun bawang (dihiris)
lada sulah Ajishio secukupnya
sedikit butter untuk menumis
sedikit tepung gandum
garam secukupnya
gula secukupnya
Adunan Kentang:
500gm kentang (direbus dan dihaluskan)
2sm susu serbuk
lada sulah secukupnya
garam secukupnya
Bahan pencelup:
tepung jagung @ bread crumbs secukupnya
1 biji telur (dipukul)
minyak untuk menggoreng
Caranya:
1. Isi: Tumis bawang, masukkan ayam dan carrot, masak hingga ayam masak. Kemudian masukkan bahan lain. Untuk memekatkan, tabur sedikit tepung gandum. Rasakan garam dan gula ,angkat dan ketepikan.
2. Kentang yg dah direbus dan dihaluskan, campurkan dengan bahan lain, gaul sebati.
3. Ambil sedikit adunan kentang, masukkan inti, tutup dan bentukkan (bulat @ lonjong).
4. Golekkan ke dalam bread crumbs @ tepung jagung, celup dalam telur, golekkan sekali lagi dalam bread crumbs @ tepung jagung.
5. Goreng dalam minyak yang banyak hingga warna keemasan.
No comments:
Post a Comment