CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Besday

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

^______^

20 July 2017

Rumah Terbuka KBS 2

Layan Foto-foto  --------------------

                                                  ---------
           

                                                         -----------------

 Taklimat dari Puan TKSU (S)



Berswafoto bersama #teamkbsbpsm

Paling Eksklusif nih...

RUMAH TERBUKA KBS 2017

Semalam diadakan Majlis Rumah Terbuka KBS bertempat di Axiata Arena yang dahulunya dikenali sebagai Stadium Putra.. kami #team KBS bertugas macam biasa untuk sambutan dan protokol..
Majlis memang meriah dengan tetamu VVIP YAB TPM, disaat2 akhir YAB PM tidak dapat menghadirkan diri...tidak ketinggalan tetamu2 kehormat dari pelbagai Kementerian dan Agensi juga artis2 terkenal..apa lagi gang2 #teamkbs mengambil peluang untuk bergambar dengan artis yang lalu di "red carpet"...


 Mneu yang terhangat pastinya kambing bakar


 Datuk Lee Chong Wei

 Altimet

Terima kasih... cuba teka siapa..

 Dato' Hattan

18 July 2017

Hari Raya Pertama 2

Kami lagi berposing..bersama anakanda yang dah berusia 9 tahun.. seusai blog ini lebih kurang.. panjang umur bolehlah Amna tengok kenangan disini..



Hari Raya Aidilfitri - 1

 Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir dan Batin dari kami sekeluarga..
Acara yang boleh dikatakan separa wajib ialah bergambar untuk kenang-kenangan di masa akan datang.. bersama Ayahanda tercinta kami,,
Sebahagian dari keluarga besar kami yang anak perempuan cukup 4, cuma yang lelaki ada 2 dari 4, 1 orang tu dok jauh..tak balik bercuti..1 orang lagi beraya di umah mertua..maklumlah raya pertama bersama isteri dan family mertua di Pasir Puteh.
Cucu-cucunda pon ada bersama.. setakat ini cucu perempuan masih seorang..akan bertambah dalam bulan Oktober InsyaAllah..yang cucu lelaki masih 3.. akan datang tahun 2018 ada pertambahan cucu seorang lagi... tungguuuu..
Anakanda tanpa cucu dan suami
Family kecil kami bersama anak saudara Mr. Danish
Menu raya tahun ni yang simple Laksa Johor dan Karbonara

Ini menu di rumah kakak ipar.. ada nasi minyak..laksa pinang

Open House KBS 2017

Image result for jamuan raya kbs 2017

Ayuh bersama kita memeriahkan suasana hari raya KBS di perkarangan Axiata Arena..

30 December 2016

BY BY 2016... WELCOME 2017 ..... SEDIHNYA ....

Image result for selamat tahun baru 2107

Lirik Lagu Ara AF2016 – Warkah Untukku

Title Song: Warkah Untukku
Singer: Ara
Lyricist/ Composer: Hang Nadim, Laq.
Copyright: Astro

Lirik Lagu Ara AF2016 – Warkah Untukku

Cintamu Hancurkan Zahirku,
Rela Dicampak Ke Penjaramu,
Dari Diperlakukan Begini.
Sungguh Kau Yang Kumahu,
Berdoa Semoga Kau Kan Berubah,
Mendampingiku Selalu.
Kasihku Tolong Lihatkanlah,
Tunjuk Dia Jalan Kepadamu,
Yang Tersesat Tiada Bertuju.
Berikan Hatimu Padanya,
Kau Akan Rasa Cinta Sebenar,
Dalam Kau Mencari Aku.
Sungguh Kau Yang Kumahu,
Berdoa Semoga Kau Kan Berubah,
Mendampingiku Selalu.
Sungguhnya Kau Yang Kumahu,
Berdoa Semoga Kau Akan Berubah,
Mendampingiku Selalu (loop).

29 December 2016

Edit' Gambar Sendiri,




Bab menyunting (edit) gambar sememangnya sudah menjadi satu budaya buat kita semua, kalau sudah mengambil gambar, pastinya anda akan ubah sedikit warna, pengcahayaan, atau gunakan filter, supaya gambar nampak lebih terserlah lagi.

Bukan itu sahaja, bagi mereka yang sukakan kelainan, atau hanya menjadi hobi mereka untuk edit gambar, ada masanya akan menggunakan gambar, dan edit seperti mereka berada di luar negara. Bak kata orang, saja-saja untuk syok sendiri, atau sedapkan hati sebab tak dapat pergi melancong lagi.

Kalau sekali imbas, mesti nampak gambar tersebut seperti betul-betul berada di tempat lain. Macam mana pula hendak edit gambar tersebut, dan gabungkan dengan gambar lain? Mudah sahaja sebenarnya, kalau ikut pada perkongsian saudara Hazrezal Ahmad ini, anda boleh buangkan gambar latar, dan hanya ambil gambar subjek yang diinginkan sahaja. Jom kita ikut langkah-langkah yang dikongsikan ini.

Hasilnya sungguh menarik. Hanya ada gambar subjek sahaja, dan anda boleh gunakan apa-apa gambar, untuk dijadikan sebagai subjek (diri anda), juga latar belakang yang lain.


Gambar produk ini diambil hanya menggunakan kamera smartphone berspesifikasi rendah saja.


1. Buka laman web befunky.com dan klik pada button 'Photo Editor'


2. Klik 'Upload' dan pilih 'Computer' untuk memuat naik gambar anda.


3. Pada menu sebelah kiri pilih 'EDIT' dan klik pada 'Cutout'.


4. Klik 'Polygonal Lasso' sebagai shape selection. Anda boleh juga pilih shape yang lain bergantung pada kesesuaian objek dan keselesaan anda.

5. Klik button 'Erase' kerana kita akan membuang bahagian yang tidak dikehendaki.

6. Untuk 'Feather' anda gunakan 5.00. 

7. Dengan menggunakan mouse, klik pada tepi objek dan buat satu bentuk yang mengelilingi bahagian yang hendak dibuang. Temukan semula point akhir dengan point mula tadi dan secara automatik bahagian tadi akan di delete. Untuk mendapatkan ketepatan ketika membuat garisan pada objek anda perlu zoom in gambar tersebut.

Gunakan meter untuk zoom in seperti anak panah di bahagian bawah gambar.


8. Ketika mouse anda masih sedang dalam active mode apabila membuat garisan tadi, anda boleh tekan 'Spacebar' pada keyboard anda dan klik mouse serentak sambil mengerakkannya supaya kedudukkan gambar dapat diubah untuk memudahkan anda menyiapkan garisan tadi.


9. Apabila selesai membuang semua background, klik pada button 'right'.


10. Anda boleh menggunakan tool-tool lain dalam Menu Edit ini jika perlu. Untuk tutorial ini saya terus 'Save' sahaja kerana saya akan guna cara lebih mudah di Powerpoint nanti.


11. Pastikan anda save as PNG.


12. Buka Powerpoint (saya gunakan version 2010) dan pergi ke menu Design/Page Setup.

13. Tukarkan 'Slides Sized For: Custom'. Untuk kegunaan media sosial saya gunakan ukuran 15 inches x 15 inches. Klik OK.


14. Klik menu 'Insert' dan pilih gambar background yang anda ingini.

15. Masukkan juga gambar objek PNG yang telah anda buat tadi. Adjust size, kedudukan dan rotation semua gambar tadi mengikut kesesuaian.

16. Pada Menu 'Format', cuba mainkan tool 'Corrections', 'Color' dan 'Artistic Effect' untuk jadikan gambar anda lebih menarik.


17. Save as JPEG jika anda telah berpuas hati dgn gambar / poster baru anda.

Lepas ini, admin pun nak cuba jugalah, bolehlah acah-acah tengah bermain salji, dekat luar negara. Mana tahu, hasilnya seperti berada di kawasan bersalji yang sebenar. Yang penting, jangan pula edit gambar yang bukan-bukan, nanti anda juga yang dapat susah. Jom kita edit buat gembirakan hati yang kesepian ini. – Siakap Keli

27 December 2016

Brunch

Masakan sempena cuti semalam..nasi putih..kari ayam bersama kentang & terung dan sweet sour ikan.. makan merangkap pagi dan tengah hari..

Jamuan Perpisahan Kak Faezah

 Berswafoto ramai-ramai kat tangga..
 Jemput menjamu selera
 suka gambar ini.. ;-) 
1..2..3.. cheesssee
Kenangan Tahun 2016....semoga tahun 2017 lebih bererti dan bermakna untuk meneruskan kehidupan di dunia yang fana ini...





14 December 2016

KHASIAT DAN MANFAAT BIJI HALBA UNTUK PESAKIT DIABETES


Halba atau Biji Halba adalah sejenis rempah ratus atau herba yang lazimnya digunakan untuk memasak kari dan sebagainya. Herba ini tergolong dalam keluarga kacang pis dan mula ditemui pada makam Firaun Tutankhamun. Kajian juga telah dilakukan dan mendapati bahawa tumbuhan herba ini telah muncul sekian lama sejak 1500 sebelum masihi lagi.
Sifatnya yang beraroma membuatkan ia menjadi antara ramuan rempah ratus terpenting dalam kebanyakkan hidangan ala india dan timur tengah. Untuk pengetahuan anda, ia juga turut digunakan untuk tujuan ubat-ubatan.
Kajian secara klinikal telah membuktikan bahawa Biji Halba dapat memperbaiki gejala metabolisma yang sering dikaitkan dengan penyakit diabetesiaitu dengan menurunkan kadar gula dalam darah. Apa yang lebih menarik, wanita dahulu kala juga mengamalkan pemakanan makanan yang mengandungi atau dimasak dengan Biji Halba untuk menghasilkan susu badan yang banyak selain turut bisa menjadi penawar kepada masalah penghadaman, gout, ekzema serta mati pucuk. Hebat bukan khasiatnya?
Foto -bbc.com
Foto -bbc.com
Untuk pengetahuan anda, selain menurunkan kadar glukosa dalam darah ia juga berfungsi untuk mengawal kolestrerol. Jika anda menelan kapsul serbuk Biji Halba, serbuk tersebut yang akan hadam di dalam perut bakal bertindak untuk menyerap lebihan gula manakala kehadiran amino asid pula akan membantu untuk menggalak penghasilan insulin.
Berdasarkan laporan kajian, jika seseorang mengambil 1-2 auns serbuk Biji Halba ke dalam pemakanan seharian mereka selama 20 hari berturut-turut, ia akan berjaya mengurangkan kolesterol jahat serta menurunkan kadar lemak dan minyak yang bisa menjadi punca kepada strok.
Biji dan daun pokok Halba boleh menjadi perisa tambahan (manis dan rasa kekacang) pada sesetengah masakan. Biji Halba atau dikenali dengan nama Fenugreek  juga boleh diambil dalam bentuk kapsul, tablet atau teh. Ada juga individu yang akan merendam biji Halba semalaman sebelum meminum air rendaman tersebut keesokan paginya. Anda diingatkan supaya mengawal pengambilan Biji Halba dengan berpandukan nasihat pakar perubatan agar tidak terkena kesan sampingan seperti cirit birit dan kembung perut.
Ibu-ibu mengandung harus berehat seketika dari mengamalkan pemakanan Biji Halba kerana dikhuatiri ia akan menyebabkan ‘kontraksi awal’.
SUMBER:WANISTA

AF

Ucapan Dan Kad Raya Buat Amna