CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Besday

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

^______^

25 July 2012

PPAS BAH 2

Pembinaan bangunan baru Perpustakaan Raja Tun Uda (RATU), Shah Alam dimulakan pada September 2007 di lokasi yang strategik, aman dan hijau iaitu bersesuaian dengan konsep ’Perpustakaan Dalam Taman’. Dengan memberi kelainan kepada peranan perpustakaan iaitu selain dari memberi perkhidmatan kepada pelajar, penyelidik, dan pendidik, perpustakaan juga akan menjadi tempat beriadah seisi keluarga, sahabat-handai bahkan tempat mencari ilham kepada pencinta seni.

Bangunan perpustakaan ini adalah berkeluasan 18,992 mps (203,600 kaki per segi), mempunyai ketinggian setinggi 6 tingkat dan ia dapat memuatkan lebih kurang 2,500 orang pengunjung serta 400,000 naskhah buku pada satu-satu masa. Perpustakaan RATU merupakan ibu pejabat kepada 96 perpustakaan lain yang terdapat di Selangor.

 


Bermula dengan pengambilalihan Kuala Lumpur Book Club sebagai Ibu Pejabat pada tahun 1971, perpustakaan-perpustakaan dikembangkan ke semua sembilan daerah dengan penubuhan Perpustakaan Daerah, Perpustakaan Cawangan, Perpustakaan Bergerak, Perpustakaan Pekan dan Perpustakaan Desa.


Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) telah ditubuhkan melalui Enakmen Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor 1968 dan telah diwartakan dalam Warta Kerajaan No.5, bertarikh 27 Mac 1969 serta Warta Kerajaan No.7, 1975 (pindaan).


Pada tahun 1986, PPAS telah berpindah ke bangunan baru di Persiaran Bandaraya,  Shah Alam  yang menjadi nadi pentadbir, menyelenggara serta menyelaras seluruh perpustakaan-perpustakaan di negeri Selangor sehinggalah ia melalui fasa penjenamaan semula dan pindah ke bangunan yang lebih canggih dan selesa.

No comments:

AF

Ucapan Dan Kad Raya Buat Amna