- 1 kg tulang gear-box @ tulang lembu •
- 1 biji bawang merah besar
- 5 ulas bawang puteh
- 3 inci halia muda
- Rempah 4 sekawan – buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis secukup rasa – tumbuk sedikit hancur
- 1 paket rempah sup tulang Adabi
- garam secukup rasa
- bawang goreng
- cili padi
- limau nipis
CARA-CARA
1. Rebus gearbox @ tulang sehingga empuk – ada yang beri petua, letakkan sudu @ garpu supaya cepat empuk.
2. Bawang besar, bawang putih, halia dikisar lalu ditumis beserta dengan rempah 4 sekawan.
3. Apabila dah sekata tumisannya, masukkan pula rempah sup Adabi, balik-balikan supaya sebati dengan ramuan tumisan tadi. Teruskan supaya agak garing.
4. Tuang tumisan ke dalam periuk rebusan tulang dan kacau supaya ngam…
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Hidangkan serta taburkan bawang goreng, hirisan cili padi, hirisan daun sup dan perah limau nipis. Makan panas-panas lagi sedap.
Best memang best, gigit lemak terasa pecah dalam mulut, sedut lutut pakai straw tapi tak boleh selalu-selalulah!!
No comments:
Post a Comment