CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Besday

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

^______^

27 October 2008
STEMLIFE adalah pengasas bank sel stem darah tali pusat bayi dan sel stem orang dewasa di Malaysia serta merupakan salah sebuah organisasi sel stem yang terbesar dan berpengalaman di rantau Asia tenggara. STEMLIFE menyediakan perkhidmatan menyimpan darah tali pusat bayi anda untuk kegunaan di masa hadapan.Tahukah anda bahawa darah tali pusat bayi anda begitu kaya dengan sel stem, iaitu satu sumber yang boleh menyelamatkan nyawa ahli keluarga anda? Oleh itu, jangan membazirkan darah tali pusat bayi anda kerana ia merupakan sesuatu yang sangat berharga dan tidak ternilai.Kebiasaannya, setelah melahirkan bayi, tali pusat bayi dan uri dibuang. Manakala, bagi mereka yang beragama Islam, tali pusat dan uri dibersihkankan terlebih dahulu sebelum ditanam.

Tetapi, tahukah anda bahawa darah tali pusat bayi anda yang tidak ternilai ini kaya dengan sel stem? Kini di Malaysia, sel istimewa ini boleh disimpan dan ia tidak mahal, malah tidak menyakitkan ibu dan bayi.APA ITU SEL STEM?Sel stem merupakan sel yang amat bernilai dan terpenting dalam badan bayi. Sel stem ini boleh merangsang pembentukan sel-sel lain seperti sel darah merah (mengangkut oksigen), sel darah putih (melawan jangkitan) dan platelet (membantu dalam pembekuan darah). Sel stem telah digunakan untuk menyembuhkan lebih daripada 70 jenis penyakit darah dan senarai ini terus meningkat setiap tahun.APAKAH KEBAIKAN / KEGUNAAN SEL STEM?Transplantasi sel stem telah digunakan untuk perubatan penyakit-penyakit seperti berikut:- penyakit darah ( cth : leukemia, limfoma )- penyakit darah yang diwarisi ( cth : thalassemia, anemia sel sabit )- penyakit metabolik- penyakit keimunan- penyakit jantung- kecederaan saraf tunjangSel stem juga telah digunakan dalam proses pemulihan rawatan kanser.

Di samping itu, keputusan yang positif telah diperolehi dalam penyelidikan penyakit-penyakit seperti berikut :- Penyakit Alzheimer- Kencing manis- Penyakit ParkinsonMENGAPA ANDA PERLU MENYIMPAN SEL STEM DARAH TALI PUSAT BAYI ANDA?Sel stem yang diperolehi dari darah tali pusat bayi anda mempunyai keistimewaannya.- Sel stem merupakan aset biologi yang berpotensi untuk menyelamatkan nyawa atau melanjutkan usia seseorang.- Proses pengumpulan darah tali pusat tidak invasif, tidak menyakitkan dan tiada risiko terhadap ibu atau bayi.- Darah tali pusat bayi anda senang dikumpulkan. Dalam masa beberapa minit selepas bersalin, sel stem akan dikumpul untuk dihantar ke makmal kami untuk diproses dan disimpan.- Sel stem yang sepadan juga berpotensi digunakan untuk adik-beradik yang memerlukannya.- Berbanding dengan sel stem dari sum-sum tulang dewasa, sel stem darah tali pusat lebih mudah diterima oleh badan ( apabila didermakan kepada orang lain ) dan mempunyai risiko penolakan yang rendah.Sekiranya anda hamil, simpanlah darah tali pusat bayi anda dan anggaplah ia sebagai satu polisi insuran untuk ahli keluarga anda.

No comments:

AF

Ucapan Dan Kad Raya Buat Amna